asliberry

Yoga Tehlikeli Midir?

Daha önce röportaj yapmış olduğum yoga eğitmenlerimizden Yeşeren Olgu Alibeygil'in bloğu yoga ile ilgilenenlerin kaçırmaması gereken yazılarla dolu. Yoga kategorisinde yayınlamış olduğu bütün yazıları okumanızı öneririm. Ancak önceliği aşağıda linkini belirttiğim yazıya vermelisiniz. Y.Olgu Alibeygil de Defne Suman gibi bir sosyolog. Yoga ile ilgili gelişmelerin sosyologların gözüyle değerlendirilmesi bizim belki de hiç fark edemeyeceğimiz bir çok olguyu gözler önüne seriyor. Daha önce Der Ki'de Yoga Tehlikeli Midir? başlığı ile yayınlanan yazının Olgu'nun bloğunda ki başlığı:

Panik Yok - Mind The Gap

Okumak için TIK

16 yorum:

Kitapsız Kedi dedi ki...

Sevgili aslıberry,
Artık iyiden iyiye bir yoga blogu oldu blogunuz. Önceden daha kişisel, yaşamınızdan, günlük olaylardan, görüşlerinizden bahsettiğiniz keyifli yazılarınızı da okurduk. Anlaşılan yoga, yaşamınızı tekeli altına aldı :) Öyle mi acaba?

asliberry dedi ki...

Kitapsız kedi yok yok ben yogayı tekelime aldım:) Şaka bir yana yoga ile ilgili yazıların ilgilenmeyenler için hiçbir şey ifade etmediğinin farkındayım. Ancak bu bir farkındalık yaratma projesi, benim tezimle de ilgili. Pazartesileri yayınladığım eğitmen röportajları bitiyor. Bir kişinin bile buradan okuyup yogaya başlaması benim için büyük bir başarı anlamına geliyor. Çünkü uygulayarak deneyimlediğim ve faydalarını bizzat yaşadığım için yogaya çok inanıyorum.

Adsız dedi ki...

Kendi adıma, bende bir farkındalık oluşturduğunuzu söyleyebilirim, sırf burada okuduğum yazılarla oluşan merakım nedeniyle yoga derslerine yazıldım ve fakat kendimi hazır hissetmiyorum, hala kararsızım yani. Eğitmenle başlamak lazım onu idrak ettim fakat en azından beni neyin beklediğini anlamak için önerebileceğiniz başlangıç yoga eğitim videoları var mı Aslı Hanım?
Fatma

asliberry dedi ki...

Fatma merhaba,

Ben başlangıç için aşağıda vereceğim linkte bulunan videoyu uygun buluyorum. Temel pozlardan oluşan, makul yavaşlıkta bir ders hazırlamış. Umarım bir gün ben de Türkçe bir yoga videosu hazırlayıp youtube alemine hediye edeceğim.

Tavsiyelerim şöyle:

-Önce videoyu baştan sona izle

-Derse başlamadan önce mutlaka ısın. Dışarıda yaptığın tempolu bir yürüyüşün ardından uygulayabilirsin mesela. Ya da evde hızlıca koşarak 1-1,5 dakika içinde vücudunu ısıtabilirsin.

-Yoga yapacaksan, en az üç saat önce yemek işini halletmiş olmalısın. Yani miden seni rahatsız etmeyecek derecede sindirimini tamamlamış olmalı. Yoksa yediklerin ağzına gelebilir. Pis boğazlığımdan yaşamışlığım oldu. Hiç tavsiye etmem.

-Çok çok ama çok yavaş hareket etmelisin. Poza girerken de, çıkarken de daima yavaş. Tedbirli.

-Bir eğitmenle dahi çalışsan kimse senin bedeninde neler yaşadığını senden iyi bilemez. Yani asıl öğretmenin bedenindir. Onu dinle.

-Videolarla veya eğitmenle çalışırken, eğer ağrın varsa, acı çekiyorsan, eğitmen pozu 1-2 dakika sürdürüyor diye, ben de öyle yapmalıyım diye dayanmaya çalışma. Pozlar yaptıkça yapılır, pozda kalma sürelerini de sabırla ve zamanla uzatırsın.

-Eğer bir video ile çalışacaksan, izlediğin kişinin elini kolunu, ayağını bacağını nereye koyduğuna, vücudunu dengelediği noktaya özellikle dikkat et. Mesela bir bacağını dizden kırıyorsan, diz kapağın ayak baş parmağını geçmemeli, eğitmenin kendini nasıl hizaladığına dikkat et.

-Pozları uygularken nefesini tutma. Karnını sıkma. Karın bölgesi çok çok önemli. Karnını gevşetebildiğinde inanılmaz bir denge yakalıyorsun.

-Kendini ne kadar serbest bırakırsan pozun içinde o kadar rahat kalırsın.

-Yogaya yeni başlayanların devam ettirmemelerinin bence en önemli sebebi pozların zor gelmesi. En ama en basit hareketlerle başlamak, zor gelen hareketlerin alternatiflerini yapmak veya kendine göre modifiye etmek, destekler kullanmak bir çözüm olabilir.

-Yoga uygulamasının sonunda, sırtüstü uzan, kolların bacakların bedeninden biraz uzak olsun. Ayakların iki yana düşecek kadar gevşek olmalı, eller avuç içleri hep gevşek. Bedeninin bütün yükünü yere ver, gözlerini kapat ve dinlen. Dikkatini nefesine odaklayabilirsin. Nefes alış verişin sırasında karnının hareketini izle. Her yoga uygulamasından sonra 5-10 dakika bu şekilde gevşeyerek dinlenmeyi ihmal etme.

-Eğer yogaya başladığın yerde uygulanan yoga sana zor gelirse veya hiçbir şey ifade etmezse vazgeçme. Çalıştığın eğitmenin metodu sana uygun olmayabilir. Bu yoganın sorunu değil. Başka bir eğitmenle dene. Ya da evde video ile kendi kendine denemelere devam et.

Şimdilik söyleyeceklerim bunlar.

Sevgiler

asliberry dedi ki...

Linki koymayı unutmuşum:

http://www.youtube.com/watch?v=xPr4g7o46DY

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim, bunları bir kenara yazmam lazım. Bazı konularda görüşlerimiz birbirine son derece zıt lakin sanal alemde kalpten yakınlık duyduğum insanlardan birisiniz, tekrar teşekkürler:)
Fatma

sibel dedi ki...

su emek takasi isi vardi ya :)ben hazirim.

Sıla Topçam dedi ki...

Ben de blogda yazdıklarınızı okuyarak yogaya başlayanlardanım. Kendime yakın bir kurs bulamadım o yüzden evde video eşliğinde yapıyorum. Bazı hareketler çok zor geliyor, motivasyonumu kaybediyorum ancak ne olursa olsun yoga yaptıktan sonraki his devam etmemi sağlıyor. Umarım uzun süre devam edip hayatımın parçası haline getirebilirim. Paylaşımlar için teşekkürler, sevgiler

asliberry dedi ki...

Sibel mesajını yeni fark ettim. Gene blog vasıtasıyla bir ogrencı arkadaşla bu emek takası konusunda anlaştık. Bu pazar başlıyoruz. Umarım birlikte büyük bir enerjı ile çalışırız. Hemen şimdi olmasa da daha sonra seninle de çalışırız.

asliberry dedi ki...

Sıla ne kadar sevindim anlatamam. Demek blogda paylaştıklarım ilham veriyor. Yogada en zoru aslında hareketlerden çok insanın kendini yoga yapmaya ikna etmesi. Yogi Bhajan'ın çok güzel bir sözü var: önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonra alışkanlıklarımız bizi oluşturur, der. Bir süre sonra yoga yapmayınca kendini eksik hissediyorsun. Çünkü yoga sen farkında olmada seni değiştiriyor, dönüştürüyor. Etrafında akan olaylar bile değişiyor. Sonra anlıyorsun ki sen değiştikte dünya da değişiyor.

asliberry dedi ki...

Sıla bu arada sana zor gelen hareketleri yapmak zorunda değilsin, bunlar taşa yazılmış değil. İçinde en rahat olduğun, sana iyi geldiğini hissettiğin pozları yap. Ben Google görsellerde yer alan birçok artistik hareketı yapamıyorum. Hiç önemi yok. Şart değil.

Adsız dedi ki...

Aslı merhaba. Çocuk yogası ile ilgili bir post var mı göremedim sitende. 9 yaşındaki oğlumun yoga yapmasını istiyorum. Stresten kurtulmakta zorlanıyor. Bana önerebileceğin CD, kitap var mı? Ben evde yapmasını sağlayacağım. Bir yoga merkezine gideceğini sanmıyorum. Yardımcı olursan çok sevinirim.
Funda G.

asliberry dedi ki...

Funda merhaba, ben yaman küçükken lotus çiçekleri yoga mini projesi adında bir kitap almıştım, o kitapla çok güzel çalışmıştık. Aslında çocuk için o bir oyun oluyor. Şu anda çocukların en büyük eksikliği oyun. Onları kaygılarımıza hapsettik. Çocuklar çok yalnız, çok arkadaşsız. Onlardan beklediklerimiz de çok fazla. İlgisini çekiyorsa yoga yapabilir,çekmiyorsa da arkadaşları varsa onlarla dışarıda vakit geçirmesi de iyi gelebilir, mesela sahilde yürüyüşler,kırda piknikler vs. Doğa ile daha haşır neşir olmak iyi geliyor

sibel dedi ki...

hay allah :)

Adsız dedi ki...

Aslı cevabın için teşekkürler. Erkek çocuk olmasına rağmen oğlum hareketi, dışarı çıkmayı seven bir çocuk değil. Genellikle evde oturmak istiyor. Üzerinde biriken stresi de atamıyor. Yogadan bahsettim. Ben bir yere gitmem evde yapalım dedi. Spor, sanat vs . aktivitelere gitmiyor çünkü. Önerdiğin kitabı bugun sipariş ettim. Umarım yaparız ve faydasını da görürüz. Sabahları okula gitmeden 10 dakika ayıralım istiyorum.
Funda G.

asliberry dedi ki...

Funda, Nil Gün'ün 2 tane kinesiyoloji videosu var. Benim pinterestimde olacaktı. Orada çocuklar için bazı hareket önerileri var. Timüs vuruşu, B27 noktasına masaj, kulaklar için masaj ve çarprazlama hareketleri var. Çok uzun videolar, istersen atlaya atlaya izle, çocuklar üzerinde gösteriyor. Onlar da çok güzel hareketler.