asliberry

Yoga Yoga Yoga

Kursa başladığım ilk gün Yoga Hocam, yoga yapmanız için tek gereken şey sizsiniz demişti. Bir duvar, bir yer ve siz. Onlarca yoga-asana kitabı, yüzlerce yoga kıyafeti, çeşit çeşit yoga matı, yoga ekipmanları v.s. v.s almanıza gerek yok. Lütfen alış veriş çılgınlığına kendinizi kaptırmayın. Sade olun. Bir rahat eşofman, bir atlet giyin yeter. Hocamın sürekli söylediği bir diğer şey de gerçek yaşamdan kopmamaktır.  Ben kendimi kaptırmış gidiyorum. Çevremdeki konuşmaların hiçbiri beni ilgilendirmiyor. Sadece ve sadece yoga konuşmak, yoga yapmak, yoga okumak, hep yogada olmak istiyorum. Hergün yanımda en az beş ayrı yoga kitabıyla geziyorum. Her vakit bulduğum arada üç sayfa ondan, beş sayfa bundan. Ve bu düzensiz okumalar yüzünden öyle bir noktaya geldim ki, sürekli kendimi; “yahu ben bunu bir yerde okuduydum ama hangi kitaptı acaba” derken buluyorum. İnsanın ilgilendiği her şeyde bir matruşka mantığı işler ya, bir şey sürekli başka bir şeyi doğurur. Binbir Gece Masalları gibi, her okuma başka bir okumaya yol açıyor. Bugün D@R kitap listeme bakarken, zınk diye yoga hocamın söylediklerini duyuverdim. Kendinizi kaptırmayın. Kendinizi kaybetmeyin. Evde daha okunmayı bekleyen onlarca kitap varken bu ne şimdi? Ki ben kaptırmamak, kapılmamak konusunda kendime çok güvenen biriyim. Bu tutku nereden çıktı şimdi? Bu bir yoga tutkusu mu? Alma, sahip olma tutkusu mu? Kendine gel Aslı, kendine gel.

Son listemi de buraya koyayım. Ve kendime bir söz vereyim, evdeki kitapların hepsini okuyana kadar bunların hiçbirini almayacağım.

Siddhartha -
İletişimin Taosu - 
Gündelik Yaşamda Zen -
Yolun Üç Büyük Özelliği -
Zihni Dönüştürmek -
Siz Neredeyseniz Aydınlanma Orada -
Yoga Terapi - Sağlık Zindelik ve Şifa Sağlayan Doğal Yöntemler -
Zen Kılavuzu -
Ayurveda -
Surya Namaskar -
Kundalini - Doğunun Gizemli Öğletisi -
Muson Şarkıları - Bir Yoga Yolculuğu - 
Tanrılar Okulu

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir Türk erkegi olarak icinde su TAO kelimesi gecen kitap bir anda listende ilk gözüme carpan oldu:)Saniyorum buna psikolojide"Algida secicilik" deniyor :)

izo

Adsız dedi ki...

Slm,bence kendini kaptırma degil, sorunlardan, bu ülkeden, bu hayattan kendinizi soyutlayacak bir konu bulmussunuz ve dortelle buna sarılıyorsunuz. Bu gayet normal bence, herkes icin bu durum farklı, bazısı deli gibi kıyafet alır, bazısı deli gibi makyaj malzemesi, kitap,dvd vb, bence kendinizi sadece kendinizi dinleyin, bu sıralar ben bunu yapmaya calısıyorum, sevgiler defne

Bahar dedi ki...

Ben de aynı durumdayım. Listeler yapıyorum sonra eliyorum en sonunda evdeki okunmamış kitaplar aklıma geliyor diğerlerini favori listeme yolluyorum. Ama Muson Şarkıları - Bir Yoga Yolculuğu o kadar güzel ki... :)
Kıyamadım şimdi ona listede görünce :)
Sevgiler,
BAHAR

asliberry dedi ki...

İzo bu Tao'lar, Tantra'lar harcanmış kelimeler. Seks satar ya, onun için yanına seks konarak çok kullanılmış sözcükler.

Defne merhaba. Aslında bu kendini soyutlama yoga hocamın şiddetle karşı çıktığı bir şey. Ama bana iyi geldiğini söyleyebilirim. Endişeye odaklanmaktansa yogaya odaklı yaşamak iyidir. Gündelik yaşam aşırı endişe dolu.


Bahar evet çok istiyorum o kitabı okumayı. Dayanamazsam bir onu alırım herhalde:)

Handan dedi ki...

aslı şu kitaplara vereceğin parayla çıksan deniz kenarında gezsen küçük bir kasabasında istanbulun, iyi bir yemek yesen üstüne uyusan... daha çok fayda göreceğine eminim.

sibel dedi ki...

iyi de gercek yasam ne vaadediyor ki? yapis yapis iliskiler, iktidar mucadeleleri, gelecek kaygisi, ne hikmetse kimsenin rahatsizlik duymadigi tutarsizliklar,...ben de kitaplara ve yogaya kapilmaktan yana kullanacagim oyumu :)

Adsız dedi ki...

Aslim bundan 1,5 yil önce aldigim ve ve hala uyguladigim bazi kararlar var(az sigara icecegim,alkolu minimuma indirecegim kiloma dikkat edecegm kahve yerine yesil cay haftada mutlaka bir kitap satin alacagim ...)ve hala cevremde bunlari beceremeyen insanlardan tepki aliyorum.Bence bosver onlari sana keyif veriyor bu ve devam et !Hayatta her kisi kendine keyif vereni yapmali ve buda senin keyfin tadini cikar dostum!

izo

asliberry dedi ki...

Handan evet onlar da güzel şeyler, rahatlatan şeyler.

Sibel, işte tam da bu noktada gerçek yaşam denilen şeyin tam da ortasında ben bedenimi bir sığınak olarak görmeye başladım. Beni koruyan bir şeymiş gibi. İçimde sakladığım düşüncelerle tam bir koruma altındayım. Bu çok tuhaf ve açmak, uzun uzun anlatmak istediğim bir şey. Ama sıkıcı olmaktan korkuyorum. O nedenle de kimseyle konuşup anlatamıyorum, yazamıyorum da. Bazen yoga sınıfındakilerle çok ilginç diyaloglar yaşıyorum. Bu hafta sonunda bir sınıf arkadaşım bir yorum yaptı ve ben aşırı sığ biri olduğumun farkına vardım. Aşırı analitik, rasyonellikten neredeyse nefes alamayan biriyim. Güneşi selamlama serisi diye bir şey var. Normalde eğer denge pozu yapmıyorsan güneşi selamlama serisi de dahil olmak üzere bütün yoga pozları gözler kapalı yapılıyor. Ben durağan pozlara gözüm kapalı girebiliyorum ama güneşi selamlama gibi akış içeren pozlarda gözlerimi kapatamıyorum. Eğer kapatırsam yalpalıyorum. Koordine olamıyorum. Rasyonel insan ne düşünür? Demek ki ben de bir denge sorunu var. Ama bunu ben fiziksel boyutta düşünüyordum. Hani sordum kızlara siz nasıl rahatça yapıyorsunuz. Zamanla ben de yapabilir miyim? Arkadaşım yaşam içindeki halini de düşün dedi. Gözlerini hep açmak istemek, açık tutmak istemek, sürekli tetikte olmak, düşmekten korkmak... Bi aydınlandım ben o noktada. Evet iyi geliyor yoga çok iyi gelen bir şey.

İzo, bunu beceremeyen insanlar demeyelim, bunları anlamsız bulan insanlar diyelim. Çünkü herkes için yaşamın başka bir anlamı var. Biz seninle kardeş olsak bu kadar benzeriz. Öz disipline verdiğimiz önem, kafamızın içinde oluşturmaya çalıştığımız düzen ve daha pek çok şey. Bunlar bizim için anlamlı. Lütfen oturduğun yere en yakın merkeze git ve yogaya başla. Hani uykum geliyor demiştin ya, hocama sordum, senin vinyasa yoga yapman gerekiyormuş. Yani nefes hareket senkronizasyonu içeren hareket serisiyle çalışman lazım. En azından başlangıç için. Git önce durumu anlat, sana uygun dersi yoga hocan önerir. Çünkü sen orada İstanbula göre daha şanslısın. Yoga orada çok daha ulaşılabilir.

Handan dedi ki...

aha olana bak, millete destan gibi yanıtlar handana gelince bir satır bile değil. ne anlasam bundan ben ne acaba

asliberry dedi ki...

Handancığım kıskanma. Ben seni anladım. Sen de bir nevi yoga hocası sayılırsın, değinmek istediğin tehlike uyarısının farkındayım. Yogayı takıntı haline getirme, yoganın kendisi başlı başına bir stres kaynağı olmasın diyorsun. Anladım gözüm seni. Merak etme, yiycem, içicem, sevişcem söz.

Handan dedi ki...

hah şöyleeeee!!!! bak şimdi bugün saat ikiye kadar evde yattım yuvarlandım, sonra en iyi tekne arkadaşın teknesi deyip kaçtım kuruçeşmeye tekneye
,,,sonrası rakı et deniz boğaz