asliberry

Yoga Röportajları - Zuhal Özyurt

Yoga sözcüğünü ilk ne zaman duydunuz?

Sanırım 17 li yaslarda :)  

Yoga'yı önce asanalarla mı, meditasyonla mı tanıdınız?

Önce nefes meditasyonu ile başladım.

Yoga'ya nasıl başladınız? (Örnek: Bir tavsiye, bir arkadaş, bir ilişki, bir tesadüf, bir sağlık problemi, ruhsal bir arayış, kilo kontrolü...)

Yoga ile ilk tanışmam gittiğim trekkinglerde aldığım nefesle başladı. Evde ara ara o zaman külotlu çorabımı giyer evde bedenim ne yapmak istiyorsa yapardım. Bu daha cok oyun gibiydi ama simdi baktığımda bir çok asanayı beden kendini alıyormuş. Ardından yoğun ve stressli is ortamından kaçtığım sahil yerlerinde devam etti. Sonra kulağıma bir arkadasın Hindistan hikayeleri çalınırken elimde ilk uygulama yaptığım kitabı buluverdim. Sahilde kendi kendime asanaları uygularken ve en basit haliyle uzun derin nefesler alarak meditasyon yaparken buldum..

Yoga'ya evde kendi kendinize mi, bir eğitmenle mi başladınız?

Yoga’ya kendi kendime başladım. Oturduğum o sahil kenarlarında var olan ağacımın altında kendimle ve arkadaşlarla, arada bize katılan çocuklarla yapmaya devam ettim. Ara ara yoga derslerine gittim ki bulunduğum yerde 2 eğitmen ders veriyordu ve uzun yorucu gece çalışmasının ardından haftada bir olan dersleri kaçırmamak için saatimi kurar olmuştum. Sonra bu dersler doğa içinde hayvanların ve harika bitkilerin bulunduğu yerlerde, zamanla açılan gece derslerine katılarak devam etmeye çalıştım.

İlk denemenizden sonra sizi ikinci defa yoga yapmaya ve devam etmeye sürükleyen duygu ve düşünceler nelerdi?

Ahhh, yaşam nefesi! :) yüksek enerji, dengelenen duygular, sevinç hali ve derin huzur.

Yoga sözcüğünü ilk duyduğunuzda anladığınızla, bugün yaşadığınız yogadan anladıklarınız arasındaki farklar nelerdir?

İlk duyduğum ve gördüğüm anda fizik bedenin uyguladığı hareketler zinciri gibi görünüyordu. Uygulamaya geçtikte esneyen bedenle birlikte özellikle duygusal denge ve zihin rahatlaması fark etmek bunlardan biriydi. Yoga denilince her şeyin iç içe bir ve bütün olduğu, yaşam felsefesinin , bir birey olmak, birlik olmak, varoluş, öz gibi kavramların derinleşmesi, ve fizik dünya ile ruhsal dünya arasındaki birlik ve bütünlük. Şifa dengelenme ve her şeyi içine alan sıfır’ı yaşamak. Sevgi.

Yoga yapmaya başladıktan sonra yaşamınızda meydana gelen zihinsel/ruhsal/fiziksel değişiklikler nelerdir?

Duygusal ve zihinsel anlamda derin bir şifa bulduğumu söyleyebilirim. Stresli – zorlu dönemlerimde  yoga ve uyguladığım enerjetik çalışmalarla yaşam enerjimi yükselterek dengelenmelerin gerçekleştiğini gördüm. Ruhsal anlamda kendimle kurduğum bağ ruhumu da fark ettirdi. Fiziksel olarak sindirim sistemim çok güçlendi. Hastalıklara karşı direncim yükseldi. Hatta bu süreç öyle bir süreç ki bazı dönemler ağır ve farklı hastalıklar geçiriyorsunuz sonra bir bakıyorsunuz tüm bedeniniz DNA’larını arınıyor.

Yoga’nın sizi en çok şaşırtan tarafı nedir?

Yoganın beni şaşırttığı hiç bir tarafı yok artık! :) o her şeyi ile bireye gücünü geri veren, öz enerjinizi kullanmaya yol veren ve harikalar harikası.

Kendi yoga yolculuğunuzla ilgili en büyük hayaliniz nedir?

Bir ve bütün olabilmek. Ve hiç bir yaşamsal kaygı taşımadan sadece olma yolculuğunda keyifle devam etmek. Sınırlarımı tam kapasite eritmek ve sanırım bu yolculukta bol bol seyahat etmek! :) deneyimlerimi alıcılarıyla paylaşmak!

Yoga eğitmeni olmaya karar verdiğinizde kaç yıldır yoga yapıyordunuz?

10 yıl düzenli ve düzensiz olarak yoga yaptım.

Sizce Yoga evde mi, bir yoga merkezinde mi, bir spor merkezinde mi yapılmalı? Her üçünün de olabileceğini düşünüyorsanız, yararlılık sıralamasına göre açıklayınız.

Her yerde yapılabilir. Yoga denilince illa min 45 dakika ya da 1 -2 saatinizi ayırmak gerekmiyor. Bu sorunun cevabı biraz uzunca ama en kısa haliyle evet uygulamasını yaparken, ne için yapıyorsunuz sorusuna bağlı olarak yaptığınız şey yararınızadır. Mekanın  yararı diye bir ayrım getiremiyorum. Tabii çok havasız bir ortamda nefes meditasyonu uygulamak pek hoş olmayabilir. Yolda kalabalıkta yürürken de medite olabilirsiniz. Omuzlarınızla ayaklarınızla çalışabilirsiniz. Yoga sınır tanımaz, çevre koşulları ise görecelidir. Güvenli bir yoga uygulaması – öğrenmek adına ise bu soru evet mutlaka sertifikalı eğitmenle çalışmakta fayda var. Bu bazen evinize gelen bir eğitmenle alacağınız özel derste olabilir, bir merkezde katıldığınız derste olabilir, ya da kaslarınızı yoğun olarak çalıştırdığınız bir pilates ya da spor merkezindeki dersinizden sonra, derin gevşeme ve uygulayacağınız bir yoga türü de olabilir.

İlk öğrencinizi/öğrencilerinizi ve ilk dersinizi hatırlıyor musunuz? O güne dönerek yaşadıklarınızı anlatır mısınız?

Ahhh !! evet :) İlk dersimi buna eğitim programından sonra diyelim, 5 kisiydiler sanırım. Bakırköy Shanti Yoga Merkezinde vermiştim. Ve çok heyecanlıydım, bunu da öğrencilere söyledim! :) dersin sonunda yüzlerindeki mutlu ve huzurlu ifadeleri görünce rahatladım. Bu arada evren yanımda dersimde dinlettireceğim mantraları ya da meditasyon müziklerini sanki ben hiç elimi müzik setine dokunmadan benim adıma düzenliyordu! Bu halen böyle devam ediyor!

Verdiğiniz derslerde en çok hangi yoga uygulamalarına yer veriyorsunuz? (Asanalar, pranayama çalışmaları, kriyalar, bandhalar, meditasyon çalışmaları)

Kundalini Yoga ve Meditasyon dersinde yukarıda söylediğiniz hepsini uyguladığımız setler içinde yaptırtıyoruz. Yin yogada daha çok asana – farklı meditasyonlar.

Battaniye, yastık, kemer, yoga blokları gibi malzemelerin kullanımını destekliyor musunuz?

Başlangıçta pek değil! Her bedenin kendi sınırları içinde gideceği noktayı zaten biliyor inancındaydım :) ama zamanla yardımcı malzemeler devreye mecburen girdi ve halen öğrenciye bedeniyle olan ilişkisine göre yardımcı malzeme sunuyorum . Genelde kundalini yogada malzememiz bedenimiz. Yin yogada ise yardımcı kuvvetler her zaman destek.   

Gözlemlediğiniz kadarıyla öğrencilerinizin yogaya başlama sebepleri nelerdir?

Kundalini yoga için merak diyebilirim. Yeni bir yoga ekolu Türkiye'de ve denemek istiyorlar. Gelen uzun süre ara verse bile tekrar geri geldiğinde kundalini yoga ile yaşadığım deneyim, dengelenme, bana verdiği duyguları unutmadım ya da özledim diyerek gelenler de var. Kalıcı öğrenciler ise kundalini yoga’nın ne olduğunun bilincindeler ve hem her ders farkı bir set yapıyorlar, eğleniyorlar, dans ediyorlar bazen bağırıp çağırıp her şeyi bırakıyoruz, kısa ya da uzun mantralı – gong ya da nefesler eşliğinde meditasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz.  Şifa – denge huzur ve mutluluk gelenler için. Bazen sebepler beden enerjilerindeki tıkanıklıklar, duygusal denge ve zihinsel denge arayışı, stress, nefes problemleri, fıtık gibi sağlıkla ilgili durumlar.

Size göre ülkemizde evde veya bir merkezde yogaya başladıktan sonra sürdürememenin sebepleri nelerdir?(Örnek: Öğrencinin kendisinden kaynaklanan özdisiplin sorunları, bilgi eksikliği, maddiyat, eğitimcinin yetersizliği, yoganın tanımıyla ilgili net olmayan ifadeler, yoga hakkındaki bilgi eksikliği...)

Hepsi diyebilirim. Ama eğitimcinin yetersizliği diyemem. Her nasıl yoga uygulayıcısı maddiyattan katılamıyorsa derse eğitmen de bundan bazen muzdarip olabilir. Ama bu her iki durum da sebep değil , çünkü kaynaklarımız artık elimizin altında herkes kendisi için en kolay ve ulaşılabilir olana sahip olabilir. Burada da sanırım öz disiplinle beraber ne kadar yoga yapmak istiyoruz önemli. Ben kendi kendime başladım elimde bir kitapla, çok kısa bir süre calıştığım ülkede grup derslerine katıldım, ve hiç bir stüdyonun olamayacağı bir yerde hatta 1 tane marketin olduğu bir ülkede kendi çalışmamı yine kitaplarla ya da bildiğim çalışmalarla uygulamaya devam ettim. Bunu yaparken de arkadaşlarımla bildiğimiz calışmaları uygulayarak paylaşarak gerçekleştirdim. Sonra anladım ki sen yoluna devam edersen yol senin için açılıyor yol ise engel tanımıyor kendi gölgemizden başka! Bu eğitmen ya da uygulayıcı için de geçerli. Çünkü bir ders bile sizin hayatınızda büyük bir farkındalık şifa mutluluk getiriyor eğer devam etmek istemiyorsanız bu ancak kişinin seçimi olabilir. Öz disipline yakın bir durum oldu. Bazen hayatta tanım gerekmiyor yoganın tanımı halen yok çünkü sınırsız olan bir bilgiye açılırken tanımlarımız sanırım onu sınırlı yapar. Sadece yap, keşfet ve yaşa!

Ülkemizde Yoganın daha geniş kitlelere ulaşması için neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Yoga uygulayan herkes için Hizmet hizmet hizmet, hizmetle birlikte o kadar çok şey olabilir ki. İlk okullardan başlayarak bütün okullarda zorunlu ders, sokakta yoga, mecliste yoga, restorantda yoga, doğuda yoga, kuzey ve güneyde yoga, basında yoga. Son 3 yıldır ders veriyorum ve ilk defa Nisan ayında ilk defa bir AİLENİN birlikte derse girdiğini gördüm. Bunu eğitimde eğitmenim ve ailesinin birlikte yoga yaptıklarını gördüğümden beri 2nci görüşüm.

Yoga eğitimlerinin ülkemizin koşulları için pahalı olduğunu düşünüyor musunuz?

Hem evet hem hayır. Bu biraz geniş yelpazeli bir soru.

Sizce yoganın yurt dışında (ABD ve Avrupa) ülkemize göre çok daha yaygın olmasının sebepleri nelerdir? (Örnek: Eğitim, tanıtım, ulaşılabilirlik, çalışma koşulları, gelir seviyesi, din kültürü, bedensel kültür, spor kültürü, moda vs)

Bilinç ve uygulamanın devamı :)

Yurtiçi/Yurtdışı Yoga tatilleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Dışarıdan baktığımda genelde tatil içinde yoga uygulanıyor yoga tatillerinde ve yoga tatili dediğimizde kavram ve içerik daha da derinleşecektir. Yurtdışında fazla katılmadım ama yoga kampına katıldığımda harika  yoga workshopları seli– birliktelik- deneyimler- yoga kollarını gerçek anlamda uygulayacağınız bir sistem içinde tatilinizi de yapıyorsunuz.

Çocuk, ileri yaş, hamile ve terapi yogası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Hatta buraya bebek yogasını da eklersek nefis mi nefis diyorum! :) Bebeklik dönemlerinden itibaren kendiniz ve çevrenizle kurduğunuz bağı yaşamla bütünleştirirken örnek verdiğiniz yoga türleri  yoganın herkes ve her şey için olduğunu tekrar hatırlatıyor. Bağlarını güçlendirerek gelişen bir bebek, çocuklukta edindiği zihinsel güç ve zekanın keşfi, sağlıklı bir beden, terapi ise size ihtiyacınızı sunan bağınızı kendinizle yaşamla bağınızı kurduran...

Türkiye'de yoganın gelişimine katkıda bulunduğunu düşündüğünüz eğitmenleri belirtebilir misiniz?

Bütün eğitmenler, hatta bütün yoga uygulayıcılarının çok ama çok katkısı var!

Her yoga eğitmeninin, hatta yoga yapan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğünüz kitaplar nelerdir?

Osho’nun Yoga adında 2 ciltlik bir kitabı var. Kapağında sarı çiçekli olan yoga severler için harika bir kitap. Gurmukh İnsanin 8 Yeteneği   ve Cömert, Güzel Mutlu – Yoga ve Siz B.K.S İyengar , Krishnamurti ile Günlük Medtasyonlar

Her gün evde sadece 10 dakikalık bir yoga uygulaması için mutlaka yapılmasını önereceğiniz, çok önemli bulduğunuz asanalar hangileridir?

Asana için omurga açıcıları önerebilirim, ve kısa bir süre için çok rahat bir oturma pozisyonu içinde nefes egzersizi yapmak. Basit, sırtınız dik bir bicimde oturup, belki sandalyede ya da rahat bir pozisyonda. Sessiz bir ortam yaratarak, göz kapakları kapalı ve gözler içeriden 2 kaşın ortası biraz yukarı bölgeye doğru odaklansın ve  2 burun deliğinden nefes alın verin. Değişimi yaşayın!

Son olarak eğitim verdiğiniz merkezin adını, semtini, telefonla iletişim bilgilerinizi ve varsa blog veya internet sitesi bilgilerinizi paylaşır mısınız?

Derslerim YogaSala – FNB Pilates merkezi ve Baraka Yoga’da seminerlerle devam ediyor. 
limbleo@yahoo.com mail adresim