asliberry

İlk Yoga Röportajı - Mihri Temel Hocam

Elimde hepsi çok kıymetli olan yoga hocalarımızın röportajları var. İçlerinde bir öncelik sırası yapamadım. Bu nedenle geliş sırasına göre yayınlama kararı aldım. 

Ancak açılışı ilk yoga hocam olan Mihri Temel'e vermek istedim. O benim için çok kıymetli. Sadece benim için değil, bütün öğrencileri için biriciktir. O beni yoga yapabileceğime inandıran kişidir. Bugün (23 Nisan) buluştuk. Klasik soru cevap şeklinde yürütebileceğimiz bir röportaj olması mümkün değildi. Oldukça renkli, kahkahalarla ve düşünce fırtınalarıyla dolu bir sohbetin arasına serpiştirmeyi becerebildiğim sorulara aldığım sıra dışı cevaplar, böyle bir yoga hocası olabilmem için kırk fırın ekmek yemem gerektiğini düşünmeme neden oldu. Mihri Hoca kendinden başlamak üzere insanı çok iyi tanıyan bir hoca. Çok zeki, çok gözlemci, çok okumuş, çok düşünmüş, çok çalışmış. Bazen düşüncelerinin hızına yetişmekte zorlandım, dağıldığımı anladığı anda yakamdan tutup toplayıverdi beni. Hayır bir de öyle biri ki, sanki gözlerine bakıp düşüncelerini, kişiliğinin en gizli yanlarını okuyor insanın. Büyüleyici, çok büyüleyici biri. İnsan yanından ayrılmayı hiç istemiyor. Şu anda sadece onun için çok özel olan ve artık arkadaşım dediği 5-6 öğrencisine ders veriyor. "O 5-6 kişiden yakamı sıyıramadım bir türlü" diyor basıyor kahkahayı.

Hocam yogaya nasıl başladınız?

Ben lise yıllarından beri psikolojiye meraklıydım. Çok okurdum. İnsana dair merakım vardı. Kendi iç yolculuğumuzla ilgili hep okudum. Yoga'ya da Ersin Saran Hoca ile birlikte başladık. MİSA Enstitüsü’nde Gregorian Bivolaru'dan eğitim aldım. Hindistan’da Swami Sivanada ve Omkarananda Ashramlarında eğitim aldım. VYASA  Üniversitesi’nde NV Raghuram’dan eğitim aldım. 90'lı Yılların başlarıydı. Ayrıca metapsişik teknikler hakkında çok okuyorduk, çok sohbet ediyor, çok konuşuyorduk. Bu konuda Türkiyenin önde gelen isimleriyle teori çalışıyorduk. Sonradan Adnan Çabuk hoca ile de kriyalara çalıştım.

Sizce yoga hocası olmak için kaç yıl yoga çalışmak gerek?

5 ila 10 yıl arası. Ha ama eğer doğada yaşayan bir çobandan bahsediyorsak bir kaç ay yeterli olur. (Bana kal geliyor tabii, gülüyor ve sürdürüyor konuşmasını) Yoga insanın bütün varlıklarla özdeşleşmesidir. Doğayı, doğadaki canlıları taklitle başlamıştır. Çobanlık eden bir kişi hayvanı, ağacı, çimeni, toprağı, dağı, taşı, suyu iyi tanır, iyi bilir. Onun için öyle söyledim.

Sizce Yoga evde mi, bir yoga merkezinde mi yapılmalı?

Önce bir eğitmenden eğitim alınmalı. En az 1 yıldır eğitmen eşliğinde yoga yapıyorsa evde devam edebilir ve haftada en az 3 gün yoga yapılmalıdır. 

Verdiğiniz derslerde en çok hangi yoga uygulamalarına yer veriyorsunuz? (Asanalar, pranayama çalışmaları, kriyalar, bandhalar, meditasyon çalışmaları)

Hepsini uygularım.


Battaniye, yastık, kemer, yoga blokları gibi malzemelerin kullanımını destekliyor musunuz?

Hayır, sadece kendi vücudunla olmalısın.


Gözlemlediğiniz kadarıyla öğrencilerinizin yogaya başlama ve bırakma sebepleri nelerdir?

Milyon tane neden olabilir. Sevgilisi yoktur başlar, sevgili bulur bırakır, işsizdir başlar, iş bulur bırakır. İnsana ihtiyaç duyar gelir, sevgiye ihtiyaç duyar gelir, onaylanmaya ihtiyaç duyar gelir. Bir şeye takılır gelir, bir şeye alınır gider.  Ama genel anlamda Yoga insanın hayatına bir destek olur. Bırakma sebepleri için disiplinsizlik diyerek genellemek istemem, çünkü Türkiye zor bir ülke, kafalar bi dünya, insanlar yarın başlarına ne geleceğini bilmiyorlar. Bilemeyiz ki. Anı yaşa, geçmişi, geleceği düşünme demek kolay. Yoga bunu sağlar demek kolay. Hiçbir şeyin anlatımı ve yaşayışı bu kadar dümdüz değil. Mesela yogada sinirlenme yok derler. Ne malum? Böyle bir hayat yok.  

ABD ve Avrupa'da yoga ?

Her ülke ayrı ayrı değerlendirilmelidir. ABD'de çakralarla uğraşmazlar. Bedene yönelik sadece asana çalışırlar. 

Yurtiçi/Yurtdışı Yoga tatilleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Hakkıyla yapılıyorsa şahane.


Çocuk, ileri yaş, hamile ve terapi yogası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Hepsi şahane ama çocukta buluğ çağına girdiği zaman yapılmasını öneriyorum.

Türkiye'de yoganın gelişimine katkıda bulunduğunu düşündüğünüz eğitmenleri belirtebilir misiniz?

Adnan Çabuk ve tabii ki Ersin Saran Hocamız. Ancak elbette benim tanımadığım, yogaya emek veren bir çok hocalar vardır. Her insan kendi titreşimine uygun hocaya çekilir. 

Her yoga eğitmeninin, hatta yoga yapan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğünüz kitaplar nelerdir?

Kundalini konusunun okunması gerekir. Gerçi hiç bilmeyen biri için okuyup anlamak zor olabilir. Ama kundalininin öğrenilmesi çok önemlidir.

Hegün evde kısa da olsa yoga uygulaması yapmak isteyenler için özellikle önereceğiniz asanalar nelerdir?

Mutlaka eğitimini almış olduğunuzu ve en az haftada üç gün uyguladığınızı var sayarak söyleyebilirim ki; bedeniniz o gün hangi asanayı istiyorsa onu yapın. Tamamlayıcı duruşlarıyla yapın. Yani öne-geriye, sağa-sola gibi. Güneşi Selamlama serisi de güzeldir, uddiyana bandha'yı da öneririm.

Yoga'ya dair son sözler:

Dünya başarı üzerine kuruludur. Kazanmak için çok çalışmalı, hep yüksek puanlar almalısın. Böylece başardım dersin.Yoga öyle değil. En zayıf notlarla geçersin yogayı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bir meseleyi en iyi anlamış olan o meseleyi en basit şekilde anlatabilir kabilinden bir sözü var Einstein'in. o lezette şahane ve müthiş yerinde bir röportaj olmuş. teşekkürler.

jasmina