asliberry

Yoga Röportajları - Esra Banguoğlu Oğut

Yoga sözcüğünü ilk ne zaman duydunuz?

Gerçekten hatırlamıyorum.

Yoga'yı önce asanalarla mı, meditasyonla mı tanıdınız?

İlk yoga dersimde asanalar ile tanıştım. Hatha yogaydı.

Kundalini Yogaya başladığımda asana, mantra, nefes teknikleri ve meditasyon ile aynı anda tanıştım çünkü bu tarz yoga, kendi içinde hepsini birleştiriyor. 
  
Yoga'ya nasıl başladınız? (Örnek: Bir tavsiye, bir arkadaş, bir ilişki, bir tesadüf, bir sağlık problemi, ruhsal bir arayış, kilo kontrolü...)

Çok depresyonda olduğum bir dönemde, birşeylerin beni kurtarması için dua ettim. Çıkış yolu bulamıyordum.

Ertesi gün Los Angeles sokaklarında boş boş dolaşırken, kırmızı taştan yapılma bir bina dikkatimi cekti durup dururken. Acaba bu binada ne yapılıyor diye içeriye daldım. Kapıyı açar, açmaz huzur çarptığını hatırlıyorum. O saniye, hayatımın değişmek üzere olduğunu sezinledim. Beyazlar giymiş bir sürü insan etrafta zarif, zarif dolaşıyordu. "Burada ne yapılıyor"? diye sordum. "Kundalini Yoga" dediler. Meyer Gurmukh Kaur Khalsa’nın, Golden Bridge isimli merkezine girmişim. Yıl 1999. Hiç düşünmeden hemen derse yazıldım, ve Gurmukh ile beraber ilk defa Kundalini Yoga ile tanıştım. Tekrar hayata bağlandım ve hayatım değişti.
  
Yoga'ya evde kendi kendinize mi, bir eğitmenle mi başladınız? 

İlk cimnastik salonunda Hatha yoga ile tanıştım. Dans dersine gelmiştim ama iptal olmuştu, bunun yerine yoga koymuşlardı. İlk dersten sonraki bir kaç gün içinde, ay başımı hayatımda ilk defa ağrısız sızısız geçirince, yoganın bedeni, hormonları ne kadar dengelediğini anladım. Fakat hayatımı birebir değiştiren Kundalini Yoga tarzı oldu. Hep hocalar ile çalıştım, seneler sonra evde kendi kendime yapmaya başladım.

İlk denemenizden sonra sizi ikinci defa yoga yapmaya ve devam etmeye sürükleyen duygu ve düşünceler nelerdi? 

İlk dersimde çok ağladım ama bu acıklı bir ağlama değil bir boşalmaydı. Neyseki gözümü açıp, utanarak etrafa bakınca bunu yaşayanın sadece ben olmadığını gördüm. Bu bana derse devam etmem için cesaret verdi. Kendime kaç senedir ne kadar yargılı yaklaşıp, kendi kendimi ne kadar hırpalamış olduğumun farkına  varıp, o an hayatımı değiştirmeye karar verdim. İçimdeki çocuğu iyileştirmem gerekiyordu, çok ilgisiz ve yanlız kalmıştı. Dersten çıkınca, uzun süredir ilk defa gerçek bir mutluluk hissiyatı ile dolmuştum. Sokaktaki renkler bile farklı ve daha canlı gözüküyordu bir şekilde. Gurmukh derste, "Bu yoga tarzı, kendi içinizdeki ruhu tekrar deneyimlemenizi sağlar" demişti. O bağlantıyı ilk derste birebir his ettiğim için devam ettim.

Yoga sözcüğünü ilk duyduğunuzda anladığınızla, bugün yaşadığınız yogadan anladıklarınız arasındaki farklar nelerdir?

Yoganın bir dogma veya felsefe değil, bir deneyim ve bilinç meselesi olduğunu anladım. Yogayı dahi bir kaçış olarak kullanmaktan ve sadece mat üstünde yapılan birşey olarak görmekten çıkıp, hayata taşınacak bir bakış, bir sorumluluk olduğunu anladım. Yoganın, fiziksel bir akrobasi, esneklik ve cimnastik değil, kendini dinleme sanatı olduğunu öğrendim. En önemlisi de insan kendini dinlediğinde içinde sonsuz bir bilgelik ve sevgi deryası olduğunu deneyimledim. Buna arada bir dokunmak çok önemli.  Kundalini Yogayı, Hindistan dan çıkarıp, bütün Batıya yayan Yogi Bhajan ın muhteşem bir lafı vardır. "Siz spiritüel(ruhani) olmaya gelmiş insanlar değil, insan olmayı deneyimlemeye gelmiş spiritüel(ruhani) varlıklarsınız". Kundalini Yoga, hepimizin spirituel (ruhani) olduğunu bana kanıtladı. Bu "ilk" ve "öz" kimlik. Ikincil kimlik ise, "insan olma deneyimi". Yoganın benim için bu ikisi arasında köprü kurdu. Zaten, sözlük anlamıda; "BİRLEŞİM". Ama ilk başlarda bu kelimeyi ve anlamını duyduğumda bunları ifade etmiyordu. Daha çok havada bir kavramdı.   
  
Yoga yapmaya başladıktan sonra yaşamınızda meydana gelen zihinsel/ruhsal/fiziksel değişiklikler nelerdir?

Uyuşturucuyu bıraktım. Öyle çok kullanmıyordum ama belki devam etseydim bağımlısı da olurdum. Depresyon bitti. Hayata döndüm. Daha yaratıcı oldum. Enerjim yükseldi. Zihin karışıklığı, ve karasızlığın yerini netlik ve güven aldı. 

 Yoga’nın sizi en çok şaşırtan tarafı nedir?

1) Değişimin ne kadar kolay olabileceği. Hakikaten sandığımız halimizin çok ötesinde varlıklar olduğumuzun deneyimi. Böyle olduğunu hep küçük yaştan beri hissederdim ama bir örneği veya deneyimi elimde yoktu.

2) Ne kadar bilimsel olduğu. Mesela, SA TA NA MA diye bir mantra var. Bu mantranın kullanıldığı, Kirtan Kriya diye de bir meditasyon. Yogi Bhajan, 1960 larda bunu öğretirken, beyni olumlu etkilediğini ve kapasitesini artırdığını söylemiş. Şimdi insan ne olsa, “Yaa, bu kadar da olur mu”?, diyebiliyor. Yapılan bir araştırmada, bunun aynen böyle olduğu kanıtlandı. 11 dk da bütün FRONTAL LOBE un işleyişini artırıyor.  

Kendi yoga yolculuğunuzla ilgili en büyük hayaliniz nedir? 

Kundalini Yoga öğretisini, Türkiye ve Türk insanı ile tanıştırmak ve ülkemin insanlarının bu teknikten yararlanmasını sağlamaktı. İlk denemem bir seneliğine 2003 te oldu. 2003-2011 arası birçok defa Gurmukh Kaur Khlasa yı Türkiye ye getirdim, kendim ders verdim. Kundalini Yoga Eğitimini beni yetiştiren diğer hocalarım ile Türkiye de verdik.  2007 de ise 5 seneliğine Türkiye ye taşınarak bu hayalimi tümü ile gerçekleştirdim.

Yoga eğitmeni olmaya karar verdiğinizde kaç yıldır yoga yapıyordunuz? 

3-4 senedir.

Sizce Yoga evde mi, bir yoga merkezinde mi, bir spor merkezinde mi yapılmalı? Her üçünün de olabileceğini düşünüyorsanız, yararlılık sıralamasına göre açıklayınız..

Yoganın nerede yapıldığı fark etmez. Asanaları öğrendikten sonra, herhangi bir mekanda yapılır. Kimi var ki sadece kitaplardan kendi, kendine öğrenip uyguluyor. Tabii hoca ile başlamak kişinin daha temeli oturtarak ve hızlı ilerlemesini sağlar.

Evde yapmak; kişisel disiplini geliştirir. Kundalini yogada buna SADHANA denir. Bu sistemde daha ciddi öğrencilerinın SADHANA uygulaması nerdeyse şart görülür. Yoga merkezinde yapmak ise, hem hocadan yaralanmak, hemde grup enerjisinden yararlanmayı sağlar. Spor merkelerine deki yoga ya gelince, illa yoga aramayan ama kendini en azından fiziksel anlamda geliştirmeye niyet edenler için güzel bir tanışma fırsatı. Ben şahsen yoga nedir bilmez iken, Hatha yoga ile bir spor merkezinde tanıştım. 
  
İlk öğrencinizi/öğrencilerinizi ve ilk dersinizi hatırlıyor musunuz? O güne dönerek yaşadıklarınızı anlatır mısınız?

Hiç unutamam. Sertifikamı alma kararım, beni etkilemiş ve değiştirmiş bu sistemi daha derinden tanımaya dayalıyıdı. 6 ay sonra sertifikam elimde, “Acaba öğretirmiyim”? diye sordum ama 3-4 senedir bu sistemin içinde olmama rağmen kendimi yeterli görmüyordum. Evrene bırakmaya karar verdim. Eğer benim Kundalini yoga öğretmem gerekiyorsa o zaman Evren kapımı çalsın, dedim. Ancak o zaman korkularıma rağmen yürürüm diye söz verdim kendime. 2003 lerde insanlar önünde konuşmak en büyük fobimdi, herhalde. Ertesi gün, Evren kapımı çaldı. Alman bir arkadaşım aniden ülkesine dönmeliyidi ve Kimsesiz Çocuklar evinde ders veriyor, kendi yerini alacak birisini bulamamış, deneyimim olmamasına rağmen yalvar, yakar benden rica ediyordu. Yutkunarak – EVET – dedim. Ertesi gün, otobüsle gittiğim 14-24 yaş arası sokak çoçukları ödümü patlattı. İlk onların önünde korkarak başladım. O gün yapmadıklarını bırakmadılar. Saçıma sakız yapışırmaktan tutun, üstüme tükürmeye kadar, tabii sırf eğlenmek için. 4 hafta sonra tam bırakmaya karar verdim ki, bir mucize oldu ama burada anlatmaya yer yok. Sonradan herşey muhteşem, orada uzun bir süre  daha devam ettim. O küçücük çocuklar bana hoca olmayı öğretiler.

Verdiğiniz derslerde en çok hangi yoga uygulamalarına yer veriyorsunuz? (Asanalar, pranayama çalışmaları, kriyalar, bandhalar, meditasyon çalışmaları) 

Kundalini yoga sisteminde tüm setlerde Asana, Pranayama, Bhanda, Kriya ve Meditasyon birde ek olarak Mantra vardır. Dolayısı ile her zaman hepsi uygulanır.

Battaniye, yastık, kemer, yoga blokları gibi malzemelerin kullanımını destekliyor musunuz? 

Çok gerekli ise evet. Tercihim kişinin sadece kendi bedenini kullanması ve fazla itirip, zorlamadan nefes ile bedenin açıldığını deneyimlemesi.

Gözlemlediğiniz kadarıyla öğrencilerinizin yogaya başlama sebepleri nelerdir?

Çok çeşitli. 1. Hastalık 2) Depresyon 3) Kendini geliştirmek isteyi 4) Yaratıcılık 5) Spor 6) Arayış 7) Huzur 8) Kendini dinlemek ve anlamak. Ama özünde çoğu insanı yoga dersine çeken, yakın çevresinde yapan birisinin kişisel değişimini fark etmesi oluyor. 

Size göre ülkemizde evde veya bir merkezde yogaya başladıktan sonra sürdürememenin sebepleri nelerdir?(Örnek: Öğrencinin kendisinden kaynaklanan özdisiplin sorunları, bilgi eksikliği, maddiyat, eğitimcinin yetersizliği, yoganın tanımıyla ilgili net olmayan ifadeler, yoga hakkındaki bilgi eksikliği...).

Eğitim olarak her türlü dünyada tanınmış yoga hocaları artık Türkiyede. Maddiyata gelince, bir yoga dersine gitmekten daha ucuz birşey yok. Bence bunlar ana problemler değil.   

Çoğu insan başlayınca devam ediyor. Son yıllarda derslerde devam eden bir artış görüyorum ve yoga Türkiye de hızlıca yayılıyor diye düşünüyorum.

Yoga Amerikaya 1890 larda girmiştir. Amerikada bir asırdır, Türkiyede ise 15-20 senedir var diye düşünürsek yoganın ülkemizde ne kadar hızlı yol kat ettiğini görmek mümkün.

Neden Türkiye ye bu kadar geç girdi diye soracak olursak, Amerika ve Avrupa yeniliklere ve kendi kültüründe olmayan şeylere son derece açık ve meraklı. Türkiye ise hep yeniye daha şüpeci ve korku dolu yaklaşıyor. Özellikle bu yenilikler teknoloji değilde, bilgi, felsefe, düşünce olduğu zaman. Maceracı bir yaklaşım yerine, korku hakim yeniliklere yaklaşımda.

Birde Türk insanı birşeyi hemen mükemel yapamayınca, bundan kaçma eğliminde olabiliyor. Yapamadım, beceremedim dramasına girebiliyorlar. Yanlış yapma korkusu çok hakim insanlarda. Buda devamsızlık olarak bir neden olabilir. Fakat, yoga nın bir yarış olmadığını, insanın kendini olduğu yerde karşılayabilmesi olduğunu anlatınca insanlar daha bir keşf etme vitesine geçebiliyorlar.

Ülkemizde Yoganın daha geniş kitlelere ulaşması için neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Devletin yararlarını anlayıp desteklemesi. Yoganın studyolar ile kısıtlı kalmayıp, hastane, okular ve Üniversiteler yayılması. Daha çok yoga kitabının dilimize çevrilmesi. Her grup olarak yapılan etkinliğin tarikat olmadığının anlatılması.

Yoga eğitimlerinin ülkemizin koşulları için pahalı olduğunu düşünüyor musunuz?

Her insanın, elinde en son model cep telefonu olan bir ülke için cevabım kesinlikle, hayır.

Sizce yoganın yurt dışında (ABD ve Avrupa) ülkemize göre çok daha yaygın olmasının sebepleri nelerdir? (Örnek: Eğitim, tanıtım, ulaşılabilirlik, çalışma koşulları, gelir seviyesi, din kültürü, bedensel kültür, spor kültürü, moda vs).

1)  Yoga Amerikaya 1890 larda girdi. Daha uzun bir yayılma ve tanınma süreci söz konusu.
2)  Hayatımın çoğu senesini Amerika da ve Avrupa da geçirmiş bir insan olarak, bu ülkelerin genelikle yeniliklere daha açık ve hatta bunu bir gelişim referansı olarak algıladıklarını gözlemliyorum. Türkiye de ise, yeni düşünce, yeni felsefe, farklı görüşler hala bir tehdit unusur olarak algılanıyor.
3)  Batı da bireysellik en önemli meziyet olarak görülürken, Türkiye de uyumsuzluk olarak algılanıyor. Türkiye de bireyselik cezalandırılan bir olgu. Tabii bu durumda insanın kendini keşf etmesi en son plana atılacak bir yolculuk.
4)  Bunlar son derece doğal çünkü Batı 1950 -1960 larda diğer kültürleri keşfe çıkmışken, ülkemizde yurt dışına rahatça çıkabilmek yoktu, diğer kültürleri keşf etmek nispeten yeni bir oluşum, Türkiye için.
5)  Internet bu ülkelerde daha önce yaygınlaştığı için, farklı renklere dans etmek bu bölgelerde bizden önce başladı.
6)  Amerika ve Avrupa da yogik bilgilerin getirilerini, etkilerini ve mucizlerini kanıtlayan bir sürü bilimsel araştırmalar yapılıyor. Türkiye de yok ve yurt dışında olanlarda yayınlanmıyor.

Ama bunların hepsi çok hızlı bir değişim içinde.

Yurtiçi/Yurtdışı Yoga tatilleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Tatil yapmanın en güzel ve verimli yolu.

Çocuk, ileri yaş, hamile ve terapi yogası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Harika olduğunu düşünüyorum ama bu konuları bunun özel eğitimini almış kişilerce verilmesi şart.

Türkiye'de yoganın gelişimine katkıda bulunduğunu düşündüğünüz eğitmenleri belirtebilir misiniz?

Zeynep Aksoy. İki tane en başarılı yoga merkezi nın kurucusudur. Yogasala ve Cihangir yoga.

Her yoga eğitmeninin, hatta yoga yapan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğünüz kitaplar nelerdir? 

The Autobiography of a Yogi – Paramahansa Yogananda.

The Eight Human Talents – Gurmukh Kaur Khalsa.

Bountiful, Beautiful, Blissful – Gurmuk Kaur Khalsa.

The Mind – Yogi Bhajan.

Her gün evde sadece 10 dakikalık bir yoga uygulaması için mutlaka yapılmasını önereceğiniz, çok önemli bulduğunuz asanalar hangileridir? 

Kundalini yoga ısınma seti. (10 dk) Arkasından da minimum (3 dk) lık kişinin kendi ihtiyaçlarına göre seçeceği bir meditasyon. Kundalini Yoga da, 3000-5000 arası farklı set ve meditasyon var. Mesela Kirtan Kriya veya Sat Kriya olabilir. Bunları www.ayrasehri.com da veya Ingilizce biliyorsanız u-tube veya google dan araştırarak bulmak mümkün.

Son olarak eğitim verdiğiniz merkezin adını, semtini, telefonla iletişim bilgilerinizi ve varsa blog veya internet sitesi bilgilerinizi paylaşır mısınız?

Bununla ilgili aslında bir sürprizim olacak çok yakında. Şimdi ne olduğunu söylemeyeyim. Okuyucularımız ayrasehri.com u takip ederlerse sürprizimin duyurularını alabilirler. 

Asliberry'nin Notları:
Esra Banguoğlu Oğut'un eşi Aykut Oğut ile beraber yazdığı Bu Egoları Şişirsek de mi Saklasak adında bir kitabı ve Stressiz Siz adında bir Kundalini Yoga DVD'si mevcuttur. Ayrıca eşi ile birlikte Yaşam Koçluğu desteği verdikleri AyRa Şehri adında bir web siteleri mevcuttur.  AyRa Şehrinde Esra Banguoğlu Oğut'un Kundalini Yoga video setleri de yer alıyor. Siteye üyelik ücretli. Ülkemizde benim şimdiye dek tespit ettiğim kadarıyla tek örneği AyRa Şehri olsa da yurt dışında aylık cüzi bir miktar karşılığında ücretli hizmet veren çok güzel yoga siteleri var. AyRa Şehri tek başına bir yoga sitesi sayılmasa da Esra'nın Kundalini Yoga videoları son derece güzel, samimi ve öğretici. Türkiye gibi yabancı dil sorunu olan bir ülke için Türkçe yoga ders videoları yayınlayan sitelere çok ihtiyaç var. Yoga merkezleri genellikle büyük şehirlere konuşlanmış durumda. Kaldı ki büyük şehirde yaşayanların da ha deyince yoga merkezine ulaşım imkanları çok sınırlı olabiliyor. Umarım bu tür web yayınlarımız hızla artar. Ben neredeyse 2 haftadır Esra'nın röportajda sözünü ettiği Kirtan Kriya meditasyonunu uyguluyorum. Kendi uygulamamda 15 dakikalık bir ısınma seti uygulamasının ardından, Kirtan Kriya meditasyonunu 31 dakika yapıyorum. Sağaltıcı etkisini ilk günden hissediyorsunuz. Alzeimer Araştırma ve Önleme Vakfının yaptığı araştırmada bu meditasyonun beynin hafıza merkezini aktive ettiği ortaya çıkmış. Mantrayı söylerken dilin üst damağa değmesi ile 84 akupunktur noktası uyarılıyor. Parmak pozlarının beynin motor-duyu bölümünde belirli alanlarda kan akışını arttırdığı görülmüş. Ayrıca mantrayı söylerken, nefes alıp, nefesi 4 heceye bölerek vermek de meditasyon yaptığınız süre boyunca ritmik bir nefes çalışması yapmanıza neden oluyor. İnternet üzerinde okuduğum makalelerden anladığım kadarıyla konsantrasyonun gelişmesine de katkı sağladığı için akşamları uykudan önce Yaman'la beraber de 3 dakikalık bir versiyonunu yapıyoruz. Tabii Yaman'a biraz oyun gibi eğlenceli geliyor. Bu meditasyon sanırım bir de panik atak hastalarında çok başarılı oluyormuş. 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

aslı, sen farkında mısın bilmiyorum ama sen benim rehberimsin. yoga yazılarını okumaya çalışıyorum ama o kadar sıkıntılıyım ki cümlelerin sonunun gelmesini bekleyemiyorum ve okuduklarımdan bir şey anlayamıyorum çünkü odaklanma sıfırda:( fırsat yaratıp bir yoga kursuna gitmeyi planlıyorum ama henüz olmadı. senden madde madde hap istesem. sıfırdan başlamak için hangi kitap hangi DVD? sevgiler.

asliberry dedi ki...

Adsız, merhaba, ben henüz yogada çok yeniyim. İyi bir rehber olmayabilirim. Yıllarını yogaya vermiş eğitmenlerle yaptığım bu röportajlarla ben de sizlerle birlikte gelişiyorum. Yoga hakkında okudukların senin dikkatini yogaya çeker ve aklının bir köşesine yoganın iyi bir şey olduğu yazarsın. Ancak yogayı deneyimlemedikçe okudukların uçup gider. Röportajlar bitti. Yakında yoga kitapları, yoga blogları, yoga DVD leri hakkında derli toplu bir yazı yazacağım. Başlangıç için şu video fena sayılmaz :

http://www.youtube.com/watch?v=xPr4g7o46DY

Yoga tehlikeli midir yazısındaki yorumların arasında Fatma için yazdığım yoga tavsiyelerimi bulabilirsin.

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum. Başarılar.
http://www.remtamutfak.com